Hem » 2023 02 12 Fredrikskyrkan 16.00

2023 02 12 Fredrikskyrkan 16.00

Music Masters Karlskrona kammarmusikförening presenterar Susanna Stern och Duo Dialog som framför Antonin Dvoraks sångcykel “Zieunermelodien”.

 “Zigeunermelodien” skapades under tidigt 1880-tal av den tjeckiske kompositören Antonin Dvorak, ett av de verkligt stora namnen under  1800-talets högromantik. Dvorak ́var tydligt förankrad i arvet från Mozart och Beethoven, men var också en ledande tonsättare när det gällde att utveckla de nya strömningarna som uppstod under det sena 1800-talet, såsom den symfoniska dikten och inte minst de folkloristiska dragen i  musiken. De sistnämnda är vad sopranen Susanna Stern, gitarristen Magnus Grönlund och klarinettisten Dan Larsson tagit fasta pånär de presenterar Dvoraks sångcykel “Zigeunermelodien” i en gripande och helt ny bearbetning för sopran, klarinett och gitarr.

Till ”Zigeunermelodien” valde Dvorak sju populära dikter av Adolf Heyduk, baserade på folkliga verser och tjeckisk poesi. Dessa handlar om våra band till naturen, om vårt grundläggande behov av musik, och även om vår frihet, som värderas högre än allt annat. Dvoraks förmåga att gestalta dessa olika stämningar i sin musik är mästerlig! Om man närmare studerar hans partitur och sätter sig in i de romska kulturella influenser, som påverkade Heyduk och Dvorak, så framstår valet av gitarr som ersättare för originalets piano nästan som en stilistisk självklarhet. Gitarren har en otroligt viktig roll i den romska kulturen, och i Dialogs version blir klarinetten ett självklart och raffinerat komplement! Förutom fler bearbetningar av Dvorak rymmer konserten även inslag av andra tonsättare och instrumentalmusik för klarinett och gitarr.

Susanna Stern gjorde sin debut med Norina i ”Don Pasquale” vid Kungliga Operan 2011. Samma år gjorde hon Amor i Mats Eks hyllade produktion av ”Orfeus och Eurydike”.  Hon har sedan dess etablerat sig som en av Sveriges mest anlitade sopraner, och gästar ofta både Malmö och Norrlandsoperan. Hon har kunnat ses i flera ledande roller, såsom Romilda i Händels opera ”Xerxes”, och ”Snödrottningen” på Malmö opera, samt även i ett flertal
Mozartoperor: som Zerlina i ”Don Giovanni” på Drottningholmsteatern,  nattens Drottning i ”Trollflöjten”,  grevinnan i ”Figaros bröllop”, och donna Anna i ”Don Giovanni” på Norrlandsoperan. Susanna har studerat vid Operahögskolan i Stockholm, samt  mottagit stipendier från Musikaliska Akademien, Drottningholmsteaterns vänner och Anders Sandrews Stiftelse. Hon var dessutom 2008 års Jenny Lind-stipendiat, och har framträtt såväl i radio som TV.

Duo Dialog är Sveriges ledande ensemble för klarinett och gitarr och består av Dan Larsson, klarinett och Magnus Grönlund, gitarr. Duon har framträtt i radio och TV, samt konserterat flitigt i Sverige och utomlands. Deras allra senaste CD,  ”Winterreise”, blev oerhört väl mottagen av publik och kritiker – den fick högsta betyg i radions ”CD-revyn,” och utsågs till en av årets bästa klassiska CD-skivor! En hel rad svenska tonsättare, bl.a. Grammisvinnaren Kent Olofsson, samt Ingvar Karkoff och Kristina Forsman har skrivit musik direkt till Duo Dialog.

Biljettpris: Medlem 150 kr, icke medlem 200 kr, barn och ungdom upp till

25 år gratis. Biljetter säljs på Nortic, Karlskrona turistbyrå, samt i kyrkan fr.o.m. 1 tim innan konserten.

Mer information finns på: www.kammarmusik.se  

Alexandra Gävert, ordförande/konstnärlig ledare,  0739-320663, pianoskola@me.com                                                                                                                                 

Rolf Johansson, vice ordförande, 072-97 97 508, pinanfan@outlook.com                            
Ulla Sandell, sekreterare, 0709-658442, ulla.sandell@hotmail.com  

För Music Masters

Rolf Johansson