2020 Vårprogram

Föreningen Aktiva Seniorer i Karlskrona

hälsar alla välkomna, speciellt våra nya medlemmar

”Att ha roligt är en allvarlig fråga”

M e d l e m s i n f o r m a t i o n

Tack för att ni läser igenom och följer nedanstående anvisningar.

Medlemsavgiften för år 2020 är 100 kronor per person och ska inbetalas till plusgironummer

35 83 85-3 före föreningsstämman den 10 mars 2020. Betald medlemsavgift är en förutsättning för  deltagande i FAS aktiviteter. Medlemsantalet i vår förening, som bildades 24 oktober 1995, var vid årsskiftet 2018/2019  855  personer.

Meddela adressändring och gärna aktuell e-postadress till medlemsansvarig Lena Lageson, lenalageson@gmail.com

Föreningens hemsida finns på www.karlskrona.aktivaseniorer.com

OBS! Styrelsens e-post och telefon finns på sista sidan. Plusgironummer 35 83 85-3 till alla inbetalningar där ej annat angives. Uppge ditt telefonnummer vid anmälan!
Anmälan, som är bindande, måste göras till respektive program och kan ske mellan 7 och 14 januari, helst med e-post alt. per telefon till resp programansvarig (ej genom telefonsvarare). Tidigare anmälan beaktas ej.  Avvakta bekräftelse på deltagande före inbetalning. Denna ska ske senast vid det datum som är angivet i respektive program. Vid förhinder måste avanmälan göras även till de aktiviteter som är avgiftsfria. Inga privata överlåtelser av platser får förekomma. Vid förhinder kontakta programansvarig.

Till aktiviteter som blir fulltecknade kommer vi att lotta ut platserna. Besked om deltagande sker under v 4 om man har fått någon plats eller inte, och inbetalning av avgiften kan ske. Endast två medlemmar per anmälan godtas. Efter anmälningstidens utgång kontakta respektive programansvarig för information om resterande platser till olika arrangemang. OBS!  Avvakta bekräftelse på deltagande före inbetalning.

KALLELSE

Till Föreningsstämma i Föreningen Aktiva Seniorer i Karlskrona

Tisdagen den 10 mars 2020 på Militärhemmet, Stortorget 1, Karlskrona

Program:

  • 13.00 Samling – Eftermiddagskaffe
  • 13.30 Stadgeenliga förhandlingar
  • Eventuella motioner till föreningsstämman ska vara styrelsen till handa senast två veckor före stämman.
  • 14.30 Program: Stefan Lagesson spelar Minnenas melodier på stenkakor och berättar.
  • Bindande anmälan till Anita Davidsson före den 15 februari

VÄLKOMNA önskar Styrelsen

22 januari onsdag och 23 januari torsdag. Studiebesök i Trefaldighetskyrkan (Tyska kyrkan). Vaktmästare Anders Bergström kommer att guida oss i en av Karlskronas äldsta kyrkor, grundstenen lades så tidigt som 1697. Vi samlas 13.00 i Tyska kyrkan. Efter besöket intar vi eftermiddagskaffe på

Lennarths konditori. Pris 50 kr. Bindande anmälan till Jan Karlsson. Ange dag i anmälan.

Betalas senast 17 januari. Begränsat antal.

5 februari onsdag kl 12.30. Lok&Motion. Anders Hansens serie i SVT har väckt berättigat intresse och har belyst sambandet mellan fysisk aktivitet och mental hälsa. Elin och Annie, båda välutbildade instruktörer på Lok&Motion, kommer att informera oss om hur vi på bästa sätt kommer igång med lämplig och anpassad träning. Vi avslutar med att inta lunch på Restaurang Parken. Pris 95 kr.

Bindande anmälan till Rodney Svensson. Betalning senast 31 januari. Begränsat antal.                    

 

12 feb onsdag och 13 feb torsdag 18.00. PUBAFTON på Karlskrona Mikrobryggeri Alamedan 10. Vi får information om Bryggeriet och prova deras öl. Pris 250 kr som inkluderar 2 öl och pizzabuffe. Bindande anmälan till Karl-Erik Olsson. Ange önskad dag. Betalning senast 31 jan. Begränsat antal.

 

22 februari torsdag. Picassoutställning på Arkens konstmuseum i Ishøj, sydväst om Köpenhamn. ”Älskad av Picasso-Kärlekens makt”. Utställningen har arrangerats i samarbete med Museé national Picasso i Paris. Vi får se 51 verk inom måleri, skulptur, teckning och grafik. Avresa kl 7.30 från Rådhuset via Karlskrona Möbler. Medhavd fika intar vi vid Ekerödsrasten. På hemvägen gör vi ett stopp på ca en timme. Beräknad hemkomst kl 20.00. Pris 700 kr inkluderar bussresan, inträde och lunch. Bindande anmälan till Lena Lageson. Betalning senast 31 jan. Begränsat antal.

.

26 februari onsdag. Kraftvärmeverket Mältan/Bubbetorp. Samling kl 11.00 på parkeringen utanför anläggningen. ”Den största miljösatsningen i Karlskronas historia” kunde man läsa i informations- broschyren från Affärsverket. Vi får dels ett föredrag och dels en rundvandring i kraftvärmeverket. Vi avslutar med att inta delikata Wallenbergare på Restaurang Terassen i Skönstavik. Dessert samt kaffe och äppelkaka ingår också. Pris 120 kr.

Bindande anmälan till Rodney Svensson. Betalning senast 15 februari. Begränsat antal.

5 mars torsdag kl 19.00 Komedi på Konserthusteatern ”Man får väl ställa upp”

En glesbygdsfars i regi av Adde Malmberg med bl.a. Sofia Bach och Siw Eriksson i rollerna.

I centrum står ett litet samhälle med en bygdegård där alla samlas. Komplikationer uppstår när Hembygdföreningarnas Riksförbund avlägger visit. Pris 200 kr. Längd 2 tim 20 minuter.

Bindande anmälan till Lena Lageson. Betalning senast 15 februari.

 

25 mars onsdag. Sven Ljungbergmuseet i Ljungby. Avresa kl 8.00 från Rådhuset i Karlskrona via Karlskrona Möbler till Ljungby. På vägen till Ljungby stannar vi i Växjö för guidad tur i Domkyrkan. Innan avfärd från Växjö intar vi medhavd fika. Vid framkomst till Ljungby kommer vi att se diverse målningar av Sven Ljungberg vid vårt besök på Ljungbergsmuseet. En sen lunch kommer vi att inta på Gästis. Efter lunch besöker vi Ljungby kyrka och Annelundkyrkan, som har målningar av Sven Ljungberg. Sedan är det tid för hemfärd med bussfika på lämplig plats. Beräknad hemkomst ca 19.30.

Pris 475 kr inkluderar buss, entré till museet, guide, lunch samt bussfika på hemvägen.

Bindande anmälan till Jan Karlsson. Betalning senast 15 februari. Begränsat antal.

19 april söndag. Musikalen Phantom of the Opera på Kristianstad Teater. Vi åker från Rådhuset kl 12.00 via Karlskrona Möbler. En av världens största och mest älskade musikaler. Phantom of the Opera är den klassiska kärlekshistorien mellan den vanställde Fantomen och den vackra sopranen Christine Daaé. Andrew Lloyd Webbers mästerverk från 1986 har setts av miljoner människor i hela världen. Musikalen kommer att spelas på svenska. Vid ankomsten äter vi en varmrätt med vin/öl/mineralvatten i Teaterbaren. Föreställningen börjar 15.00. Hemresa ca 18.00. Pris 875 kr inkluderar buss, teatermåltid och teaterbiljett. Bindande anmälan till Jan-Anders Cederfur.

Betalning senast den 15 februari. Begränsat antal.

29 april, 6 och 13 maj onsdagar kl 11.00 kör vi repriser av den populära Björkholmsvandringen med lunch och därefter en guidad tur i Nya Idrottshallen. Olle Melin guidar oss genom Björkholmens historia, med start på Chapmansplan vid Björkholmsbacken.12.30 äter vi lunch på Scandic eller i Nya Idrottshallen. Därefter får vi en guidad tur i den Nya Idrottshallen.

Pris 125 kr. Bindande anmälan till Kerstin Gunström. Ange de dagar du kan.                             Betalning senast 1 april. Begränsat antal.

12 maj tisdag. Besök på Kyrkeby Bränneri i Vissefjärda med snapsprovning. Vi åker med buss från Rådhuset kl 16.00 via Karlskrona Möbler. Kyrkeby Brännerimuseum har anor från 1700-talet. Bränneriet lades i malpåse i början på 1970-talet. Efter renovering öppnades det igen för några år sedan med tillverkning i liten skala. Bränning sker ett par gånger per år. Vi startar besöket med en guidad visning. Därefter blir det middag och snapsprovning. Åter i Karlskrona ca 21.00. Pris 490 kr inkl buss, mat och snapsprovning. Bindande anmälan till Jan-Anders Cederfur.

Betalning senast 1 april. Begränsat antal.

 

14 maj torsdag. Förhandsvisning inför konstrundan i Åke Franzéns ateljé, där han berättar om sin konst och hur han filosoferar fram sin bildvärld. Fika serveras. Vi träffas på

Fortifikationsgatan 5 kl. 17.00. Pris 40 kronor för fika. Bindande anmälan till Eva Johansson. Betalning senast 1 maj. Begränsat antal.

19 maj tisdag. Konst och trädgård. Vi åker 07.30 från Rådhuset via Karlskrona Möbler för vidare färd mot Kullaro i Lönsboda. Vi intar medhavd fika innan vi går vi in till utställningshallen där man tagit vara på det historiska arvet som diabasen kräver. Därefter beger vi oss till Osby för personliga möten med två konstnärer Sven Ingvar Johansson och Gunilla Andersson och deras verk. Vi åker vidare mot Hishult och intar middag, kaffe och kaka. Där få vi en guidning vid kaffet och går därefter på egen hand runt i den fantastiska konsthallen och trädgården med 30-tal skulpturer omsluten av en trädgård med explosiv kärlek till rhododendron. På hemvägen åker vi till Svarta bergen – Hägghults stenbrott, där vi återigen möter den världsberömda svarta diabasen.  På området finns storslagna konstverk. Här tar vi också en eftermiddagsfika. Hemkomst ca 19.30. Pris 550 kr för buss, inträde med lunch samt eftermiddagsfika. Bindande anmälan till Eva Johansson.

Betalning senast 1 maj. Begränsat antal.

25 – 29 maj åker vi till Polen. Vi träffas på Stena Lines terminal 25/5 kl 18.15 för att åka med

19.30 – färjan till Gdynia. Vi äter gemensam middagsbuffé. Vid ankomst 26/5 möts vi av en svensk- talande guide och buss som ska ta oss runt i Polen i tre dagar. Vi besöker Riddarborgen i Malbork, med en guidad rundvandring. Vi äter lunch i Torun och besöker bl.a. Mariakyrkan. Vi anländer till Warszawa på kvällen och äter gemensam middag på vårt hotell. Efter frukost 27/5 får vi en guidad tur i Warszawa på förmiddagen med besök på Warszawamuseet. Vi äter lunch på egen hand och kan sedan besöka Kulturpalatset eller något annat efter eget intresse. På kvällen äter vi middag tillsammans. Efter frukost och utcheckning 28/5 åker vi mot Gdansk men gör stopp i Olsztyn för en guidad promenad genom den äldsta delen av staden och äter lunch. Vi fortsätter till Gdansk och får en guidad promenad med besök i bl.a. Mariakyrkan. Liten stund för shopping innan incheckning 19.45 och avfärd från Gdynia 21.00. Vi äter gemensam middagsbuffé på båten. Åter i Karlskrona 29/5 9.00. Pris 4 990 kr inklusive insides dubbelhytt ToR, buss, hotell i dubbelrum och inträden enligt program, alla måltider förutom lunch 27/5 Enkelhytt på båten +759 kr och enkelrum hotell 2 nätter +930 kr. Bindande anmälan till Kerstin Gunström. Betalning senast 31 januari. Begränsat antal. Glöm ej pass!

27 maj onsdag Historisk vandring på Stumholmen. Vi träffas på Stumholmsbron 13.00. Vår guide Mats Holmer möter upp för en timmes vandring. 14.00 äter vi lunch tillsammans på Skeppsgossen. Pris 115 kronor. Bindande anmälan till Eva Johansson. Betalning senast 1 maj Begränsat antal.

3 juni onsdag Kristianopel. Kl 9.00 lämnar vi Rådhuset med buss och åker via Karlskrona Möbler till Orranäs gårdsmejeri. Där gör vi en rundvandring med smakprovning. Kl 12.00 äter vi lunch på Café Sött&Salt i Kristianopel. Peter Graucob guidar oss runt under en timme och berättar om Kristianopels spännande historia från 1600-talet och framåt. Därefter finns tid att strosa omkring i omgivningen på egen hand. Beräknad hemkomst 16.00. Pris 390 kr.

Bindande anmälan till Anita Davidsson. Betalning senast 1 maj Begränsat antal

Studiecirklar/friskvård                                                                                                                

Tisdag  14.00  – 16.00 Mervetarcirkeln i konsthistoria fortsätter, med start tisdag 28 januari

Vuxenskolans lokaler, Ronnebygatan 9. Cirkelledare Kristina Liljegren tar emot anmälningar kristinaliljegren25@gmail.com alt 070 887 8534. Nya deltagare välkomna.

 

Måndag 13.30 – 15.30 Den litterära studiecirkeln fortsätter, med start måndag 20 januari.

Vuxenskolans lokaler, Ronnebygatan 9. Cirkelledare Eva Johansson evajohansson1949@gmail.com

alt 072 742 9015

 

Onsdag 14.00 – 17.00  Mervetarcirkel i musik med tema opera fortsätter, med start onsdag 5 februari.

Vuxenskolans lokaler, Ronnebygatan 9.  Kontakta cirkelledare Claire Gamstedt  claire@gamstedt.com

alt 073 035 2866 för mer information.

Tisdag 10.00 Boule – spelet för alla fortsätter

FAS-Boule fortsätter utomhus på Saltö Bouleplan varje tisdag kl 10.00 från början av maj – augusti/september beroende av vädret. Oktober – april spelas inomhus på Rosenholm med avgift till Rosenholms Bouleförening. Mer information av Crister Nilsson tel 0763 916502.

Onsdag 9.00 – 10.00  Simningen i Badhuset fortsätter. Planerad start onsdag 8 januari. Anmälan måste ske till Ulla Malmberg, tel 0455-805 23 alt c.ulla.malmberg@gmail.com.

 

Faktauppgifter

Förbundet Aktiva Seniorer Sverige

Förbundet bildades 1988 och har över 50 lokalföreningar i Sverige med ca  20.000 medlemmar.

Se Förbundets hemsida för mer information  www.aktivaseniorer.com

Olyckfallsförsäkring gäller vid FAS aktiviteter under förutsättning att medlemsavgiften är betald.

Återbetalning av anmälningsavgifter sker i den mån föreningen eller  researrangören  inte drabbats av

någon kostnad.

GDPR, personuppgifter hanteras i enlighet med nya dataskyddsförordningen.

Reservation för eventuella ändringar i programmet.

Idéer och förslag samt hjälp för genomförande av program tas tacksamt emot.

 

Välkommen till aktiviteterna och en trevlig vår önskar styrelsen

Kerstin Gunström                           Eva Johansson                              Lena Lageson

Ordförande                                     Vice ordförande                           Sekreterare         

073-9337341                                  072-7429015                                0731-419909

kerstin.gunstrom@gmail.com        evajohansson1949@gmail.com                      lenalageson@gmail.com

Jan-Anders Cederfur                      Jan Karlsson                                 Rodney Svensson

Kassör                                             Ledamot                                       Ledamot

0761-145940                                  0723-942444                                0708-175413

jan-anders.cederfur@telia.com      jewkarlsson@gmail.com                       rodney.svensson@hotmail.com

Karl-Erik Olsson                            Anita Davidsson

Ledamot                                         Ledamot

0730-373583                                   072-2290273

keo2803@hotmail.se                      anita5davidsson@gmail.com

 

 

          Reservera 24 oktober 2020 för firande av Aktiva Seniorer 25 år.

                                 Mer information i höstprogrammet.