2018 Höstprogram

                                                         Höstprogram 2018                              

                                              Föreningen Aktiva Seniorer i Karlskrona

                                  hälsar alla välkomna, speciellt våra nya medlemmar

                                               ”Att ha roligt är en allvarlig fråga”

 

                                      M e d l e m s i n f o r m a t i o n 

Tack för att ni läser igenom och följer nedanstående anvisningar.

Till de medlemmar som ännu inte inbetalat årsavgiften på 100 kr för år 2018 bifogas ett inbetalningskort. Betald medlemsavgift är en förutsättning för deltagande i FAS aktiviteter. Medlemsantalet i vår förening, som bildades 24 oktober 1995, var vid årsskiftet 806  personer.

Meddela adressändring och gärna aktuell e-postadress till medlemsansvarig Ragnhild Book, ragnhildbook@gmail.com.

Föreningens hemsida finns på www.karlskrona.aktivaseniorer.com 

OBS! Styrelsens e-post och tfn finns på sista sidan. Plusgironummer 35 83 85-3 till alla inbetalningar där ej annat angives.
Anmälan, som är bindande, måste göras till respektive program och kan ske mellan 30 juli och 10  augusti, helst med e-post alt. per telefon till resp programansvarig (ej genom telefonsvarare). Tidigare anmälan beaktas ej.  Avvakta bekräftelse på deltagande före inbetalning. Denna ska ske senast vid det datum som är angivet i respektive program. Vid förhinder måste avanmälan göras även till de aktiviteter som är avgiftsfria. Inga privata överlåtelser av platser får förekomma. Vid förhinder kontakta programansvarig.

Till aktiviteter som blir fulltecknade kommer vi att lotta ut platserna. Besked om deltagande sker under v 34 om man har fått någon plats eller inte, och inbetalning av avgiften kan ske. Endast två medlemmar per anmälan godtas. Efter anmälningstidens utgång kontakta respektive programansvarig för anmälan och information om resterande platser till olika arrangemang.

OBS!  Avvakta bekräftelse på deltagande före inbetalning. 

28 augusti tisdag. Besök på Målerås glasbruk och Läderfabrik ännu en gång.  Avresa från Rådhuset  09.00 via Karlskrona Möbler. Där kommer vi att få guidade rundvandringar och det finns möjlighet att göra inköp om man så önskar. Under resan till Målerås serveras bussfika. Lunch serveras på Målerås glasbruk med utsikt över hyttan. Beräknad hemkomst 16.30. Pris för bussresa, fika, lunch och guidning 250 kronor. Bindande anmälan till Ragnhild Book. Betalning senast 23 augusti. Begränsat antal

5 september onsdag. Arkeologisk tur västra Blekinge. Avresa från Rådhuset 8.30 via Karlskrona Möbler. Vi gör en resa genom hela Blekinge med Mikael Henriksson från Blekinge Museum som guide. De spännande utgrävningar som gjordes i västra Blekinge i samband med motorvägens framdragande kommer att ligga i fokus vid första stoppet. Efter en kortare kaffepaus fortsätter vi till Sölvesborg där vi gör en vandring i de gamla kvarteren. Lunch intas i Golfrestaurangen. På vägen hem stannar vi i Elleholm som under den danska tiden hade stadsrättigheter. Ta med egen kaffekorg!

Hemkomst omkring 17.00. Pris 200 kronor. Bindande anmälan till Rodney Svensson. Betalning senast 27 augusti. Begränsat antal.

12 och 26 september, onsdagar. Svampexkursion med biolog Lotta Forsberg, Litorina folkhögskola. Vi samlas 12.30 på restaurang Källarmästaren Storeklimp Gullberna Park, för gemensam lunch och introduktion inför eftermiddagens svampexkursion. Därefter åker vi i egna bilar till Alljungen och ger oss ut i svampskogen. Dagen avslutas med intag av medhavd fika och genomgång av svampfynden. Pris 90 kr. Betalning senast 27 augusti. Bindande anmälan till Gertrud Svensson. Deltagande förutsätter att namn och personuppgifter lämnas till Litorina folkhögskola. Begränsat antal.

26 september onsdag. Kulturkvarteret i Karlshamn och Johannishus slott ännu en gång. Vi åker från Rådhuset  08.00 via Karlskrona Möbler. Vi besöker antingen Karlshamns Museum eller Skottbergska Gården innan vi får en fika med fralla. Därefter besöker vi det vi inte såg före fikat innan vi får veta allt om punchtillverkning och provsmaka lite punch på Punchmuseet.

Lunch äter vi på Eriksberg innan vi tar oss till Johannishus för en guidad visning av slottet av Hans Wachtmeister. Vi beräknas vara tillbaka i Karlskrona vid 16.30. Pris 400 kr.

Bindande anmälan görs till Kerstin Gunström. Betalning senast 27 augusti. Begränsat antal.

10 oktober onsdag och 11 oktober torsdag. Stadsgårdar med Ola Palmgren en stadsvandring med Ola Palmgren från Blekinge Museum. Vi samlas 13.00 på Grevagården och kommer att promenera genom Karlskrona och besöka ett antal gårdsmiljöer. Ola Palmgren berättar om bakgrunden till stadsgårdarna, vilken funktion de hade, arkitektur och kultur som hör ihop med detta. Vilka det var som ägde gårdarna och vad som är känt om dem.

Vandringen kan komma att filmas för att ingå i världsarvsfilmen.

Vi avslutar med kaffe och räksmörgås på Militärhemmet, beräknad avslutning ca 16.00.

Pris 70 kr. Betalning senast 27 augusti. Bindande anmälan till Gertrud Svensson. Begränsat antal.

19 oktober fredag.  Höstfest på restaurang Eken

Samling på restaurang Eken med ingång Stenbergs gränd 18.00. Vi kommer att bli bjudna på en trerätters meny med lämpliga viner samt öl eller vatten (alkoholfritt alternativ kommer att finnas). Under kvällen kommer det även att vara underhållning. Bindande anmälan till Kerstin Gunström. Pris 300 kronor Betalning senast 3 oktober. Begränsat antal.

24 oktober onsdag 19.00.  Konserthusteatern Karlskrona, Episod Lars Norén bjuder på stor igenkänning, ömhet och humor. Under en husvisning får vi möta sex personer i olika skeden av livet. Ägarna till huset som vill sälja för att försöka lämna sorg och stagnation bakom sig, de medelålders makarna som behöver ett nytt projekt för att hitta gnistan i relationen igen – och det yngre paret som precis har påbörjat resan tillsammans.
Liv som vidrör varandra en kort stund och ruckar på de väl upptrampade spåren. Vad gör vi för att vi vill och vad gör vi för att vi tror att vi måste?
En produktion av Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med Malmö Stadsteater, Kulturhuset Stadsteatern, Uppsala Stadsteater, Riksteatern, Svenska teatern i Helsingfors.               Pris 200 kronor. Betalning senast 3 oktober. Bindande anmälan till Rodney Svensson.

30 oktober tisdag. Hyttsill i Kosta. Avresa med buss från Rådhuset 09.30 via Karlskrona Möbler. När vi kommer fram till Kosta, ca 11.00, får vi förmiddagsfika. Därefter egen tid för t ex shopping på glasbutiken, Kosta Outlet eller galleribesök mm.

Kl 15.00 samlas vi i gamla glashyttan för Hyttsillsbuffé bestående av saltsill med lök o grädde, isterband, stekt fläsk, bakad potatis, kryddsmör och råkostsallad. Dryck ingår ej i priset men det finns bar med öl, vin, cider, alkoholfria alternativ och avec. Till dessert blir det ostkaka, sylt och grädde samt kaffe. Under måltiden underhålls vi av en trubadur och får en show i glasblåsningens konst. Åter i Karlskrona ca 19.30. Pris 600 kr. Bindande anmälan till Jan-Anders Cederfur. Betalning senast 3 oktober. Begränsat antal.

14 november  onsdag. Ärtlunch. Traditionsenligt samlas vi på Sjöofficersmässen 13.30 och äter ärtsoppa med pannkakor, lättöl/vatten. Vid kaffet kommer Fredrik Erlandsson, forskare på BTH, att tala om vad vi ska vara medvetna om beträffande användandet av sociala medier, t ex Facebook. Pris 100 kr. Punch finns att köpa á 60 kr. Bindande anmälan till Jan-Anders Cederfur. Betalning senast         1 november. Begränsat antal.

 21 november onsdag. Vinprovning på restaurang Eken.

Vi kommer att prova fem fantastiska viner under ledning av Per-Anders Gadd. När vi provat dessa viner blir vi bjudna på Ekens kulinariska buffé. Vi samlas i restaurangen  18.30. Allt detta till det facila priset av 250 kronor. Bindande anmälan till Jan Karlsson.Betalning senast 1 november. Begränsat antal.

 2 december söndag.  Malmöresa till musikalen West Side Story. Vi åker från Rådhuset 11.00  via Karlskrona Möbler. West Side Story blev den moderna musikalens genombrott. Leonard Bernsteins musik och Stephen Sondheims sångtexter skapade oförglömliga musikalpärlor. Handlingen bygger på Shakespeares Romeo och Julia och utspelar sig i gängmiljö på New Yorks västsida i slutet av 1950-talet. Vi har lyckats få bra biljetter till föreställningen. Vid ankomsten en tvårätters middag med vin/öl i operafoajén. Föreställningen börjar 16.00. Hemresa ca 19.00 med fika på Ekerödsrasten. Priset, 1300 kronor, inkluderar buss, middag och teaterbiljett. Bindande anmälan till Sten-Göran Johansson. Betalning senast 1 november. Begränsat antal

 5 -7 december onsdag – fredag. Julmarknad i Schwerin. ” De sju sjöarnas stad” ligger vid den Mecklenburgiska sjöplatån och på en ö i staden står det praktfulla slottet. I Schwerin anordnas en stämningsfull julmarknad.  Onsdag 5/12, avresa från Rådhuset 07.00 via Karlskrona Möbler. På vägen mot färjan i Rödby stannar vi för bussfika. Vi beräknas ankomma Schwerin vid ca 16.30- tiden. Här checkar vi in på vårt hotell Intercity som ligger centralt beläget vi järnvägsstationen. På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.Torsdag 6/12, dagen ägnas åt guidning och julmarknad. Vid 18-tiden samlas vi i receptionen för en gemensam promenad till Altstadtbrauhaus. Här blir vi bjudna på en 5-rätters middag inkl. underhållning och fri dryck (öl, vin eller alkoholfritt) Fredag7/12, efter frukost ca 09.00 åker vi tillbaka mot Sverige igen. Vi gör ett kort stopp för shopping i Heiligenhafen. När vi kommit i land i Danmark kör vi direkt till Ekerödsrasten där vi pausar. Vi beräknas vara i Karlskrona igen ca 20.00. Pris per person i dubbelrum: 3 900 kr. Enkelrumstillägg: 495 kr Detta ingår: Bussresa, guide, del i dubbelrum, förmiddagsfika dag 1, frukost dag 2-3, middag dag 1-2. .Bindande anmälan till Sten-Göran Johansson.  Betalning för resan görs till Trossö Buss efter fakturering. Begränsat antal

 12 december onsdag. Julträff med underhållning. Vi träffas på Militärhemmet 13.30 där vi serveras glögg med tilltugg. Fyra ungdomar från familjen Hjortsberg underhåller med julmusik. Bindande anmälan till Lena Lageson. Begränsat antal

 

Studiecirklar/friskvård

tisdag  14.00 – 16.00 Mervetarcirkeln i konsthistoria fortsätter, med start v 39, tisdag 25 september

Vuxenskolans lokaler, Ronnebygatan 9. Cirkelledare Kristina Liljegren tar emot anmälningar kristinaliljegren25@gmail.com alt 070 887 8534. Nya deltagare välkomna.

 måndag 13.30 – 15.30 Den litterära studiecirkeln fortsätter, med start v 36, måndag 3 september Vuxenskolans lokaler, Ronnebygatan 9. Eva Johansson, tar emot anmälningar evajohansson1949@gmail.com alt 072 742 9015.  Nya deltagare välkomna.

 onsdag 14.00 – 17.00  Mervetarcirkel i musik med tema opera,  med start v 39, onsdag 26 september Vuxenskolans lokaler, Ronnebygatan 9. Nya deltagare är välkomna. Kontakta Claire Camstedt  claire@gamstedt.com alt 0455-249 49  för mera information. Höstens tema är tyskspråkig opera.

 tisdag 10.00 Boule – spelet för alla fortsätter

FAS-Boule fortsätter utomhus på Saltö Bouleplan varje tisdag kl 10.00 från början av maj – augusti/september beroende av vädret. Oktober – april spelas inomhus på Rosenholm med avgift till Rosenholms Bouleförening. Mer information av Crister Nilsson, tel 0763 916502

 onsdag 9.00 – 10.00  Simningen i Badhuset fortsätter. Planerad start onsdag 5 september. Anmälan måste ske till  Ulla Malmberg, tel 0455-805 23 alt c.ulla.malmberg@gmail.com.

Faktauppgifter

Förbundet Aktiva Seniorer Sverige – Information.

Förbundet bildades 1988 och har över 50 lokalföreningar i Sverige med ca  20.000 medlemmar.

Se Förbundets hemsida för mer information  www.aktivaseniorer.com

Olyckfallsförsäkring gäller vid FAS aktiviteter under förutsättning att medlemsavgiften är betald. 

GDPR, på grund av den nya dataskyddsförordningen har vi uppdaterat informationen om hur vi behandlar dina personuppgifter. Se nedan.

Återbetalning av anmälningsavgifter sker i den mån föreningen eller  researrangören  inte drabbats av

någon kostnad.

Reservation för eventuella ändringar i programmet.

Idéer och förslag samt hjälp för genomförande av program tas tacksamt emot.

 

Välkommen till aktiviteterna och en trevlig höst önskar styrelsen

 

Sten-Göran Johansson                    Lena Lageson                                      Kerstin Gunström

Ordförande                                     Vice ordförande                                  Sekreterare

0455-244 41                                   0731-419909                                       073-9337341

stengoranj@gmail.com                   lenalageson@gmail.com                      kerstin.gunstrom@gmail.com

Jan-Anders Cederfur                      Jan Karlsson

Kassör                                             Ledamot

0761-145940                                  0723-942444

jan-anders.cederfur@telia.com      jewkarlsson@gmail.com

Rodney Svensson                            Gertrud Svensson                                Ragnhild Book

Ledamot                                          Ledamot                                              Ledamot

0708-175413                                   070-5650095                                       0768-533512

rodney.svensson@hotmail.com      gs1921@hotmail.com                          ragnhildbook@gmail.com

Föreningen Aktiva Seniorer i Karlskronas hantering av persondata.

Den 25 maj 2018 trädde den nya dataskyddsförordningen GDPR (General Data Projection Regulation) i kraft som lag i EU:s medlemsländer. Föreningen är skyldig att informera dig om vilka data om dig vi samlar in och hur de används.                                                     Avtal om medlemskap utgör rättslig grund för insamling och behandling av de data som behövs för verksamheten och den som aktivt väljer att bli medlem anses ge sitt samtycke till detta. Du har rätt att ta del av de uppgifter om dig som hanteras och felaktigheter du upptäcker har du rätt att få korrigerade.

Personuppgifter som samlas in

I samband med din ansökan om medlemskap samlas följande uppgifter in:

Namn, adress, mejladress och telefonnummer.

Användning av uppgifterna

Dina personuppgifter används för att föreningen ska kunna informera dig om

föreningens aktiviteter via programblad eller mejl. Telefonnumret används för att vid behov

kontakta dig i samband med aktivitet. Hela styrelsen är ansvarig inför GDPR-lagen, PuA.

Bilder

På Aktiva Seniorers hemsida på nätet läggs bilder från olika aktiviteter ut och där kan du finnas med på någon bild om du varit med på aktiviteten.

Om du inte vill vara med på dessa bilder får du tala om det för fotografen.

Information som kan lämnas ut

Dina data finns i ett register i medlemsansvarigs, PuB´s dator och kan inte länkas till eller

samköras med andra datafiler, på nätet eller annorstädes. Filen kan distribueras till

styrelsemedlemmar som behöver den för sina uppgifter i föreningen, men den

är inte åtkomlig för utomstående, och är heller inte publicerad någonstans.

Ingen datainformation sprids till andra organisationer, t ex säljande företag för att de ska skicka reklam.

Aktualisering av uppgifter 

Du bör snarast anmäla förändringar i dina uppgifter för att göra det möjligt för föreningen att hålla dina data aktuella. 

Dina data som medlem tas bort ur föreningens register när du anmäler utträde.               

Deltagarlistor med ditt namn och telefonnummer sparas inte.

Maj 2018

Styrelsen i Aktiva Seniorer Karlskrona