2017 Vårprogram

Vårprogram 2017

Föreningen Aktiva Seniorer i Karlskrona

hälsar alla välkomna, speciellt våra nya medlemmar

”Att ha roligt är en allvarlig fråga”

 

                                       M e d l e m s i n f o r m a t i o n 

Tack för att ni läser igenom och följer nedanstående anvisningar.

Medlemsavgiften för år 2017 är 100 kronor per person och ska inbetalas till plusgironummer 35 83 85-3 före föreningsstämman den 7 mars 2017. Betald medlemsavgift är en förutsättning för deltagande i FAS aktiviteter. Medlemsantalet var vid årsskiftet 814 personer.

Meddela gärna aktuell e-postadress till sekreterare Gunilla Petrisson

Föreningens hemsida finns på www.karlskrona.aktivaseniorer.com

 OBS! Styrelsens e-post och tfn finns på sista sidan. Plusgironummer 35 83 85-3 till alla inbetalningar där ej annat angives.
Anmälan, som är bindande, måste göras till respektive program och kan ske mellan 9 januari   och 17 januari, om ej annat anges, med e-post alt per telefon till resp programansvarig (ej genom telefonsvarare). Tidigare anmälan beaktas ej.  Avvakta bekräftelse på deltagande före inbetalning. Inbetalning ska ske senast vid det datum som är angivet i respektive program. Vid förhinder måste avanmälan göras även till de aktiviteter som är avgiftsfria. Inga privata överlåtelser av platser får förekomma. Vid förhinder kontakta programansvarig.

Till aktiviteter som blir överbokade kommer vi att lotta ut platserna. Besked om deltagande sker under v 4 och om man har fått någon plats eller ej, och inbetalning av avgiften kan ske. Endast två medlemmar per anmälan godtas. Efter anmälningstidens utgång kontakta respektive programansvarig för information om resterande platser till olika arrangemang.

OBS!  Avvakta bekräftelse på deltagande före inbetalning. 

                               

                                                       KALLELSE    

                                                                                                                         

                            till föreningsstämma i  Föreningen Aktiva Seniorer

                            tisdagen  den 7 mars 2016 klockan 13.30 på

                            Militärhemmet, Stortorget 1, Karlskrona                        

                                    

                                                       Program

                                       Samling – eftermiddagskaffe

                                       Stadgeenliga förhandlingar

                         Hans – Fredrik Samuelsson talar om Sverige i världen.

                         Eventuella motioner till föreningsstämman skall vara styrelsen

                         tillhanda senast två veckor före stämman

Bindande anmälan till Gunilla Petrisson före 24 februari 2017

                                                                                                                                                                                        Välkomna!                                                             

 

 

7 februari, tisdag 12.20 träffas vi på Lok&Motion i Karlskrona för föreläsning om Kost, motion och hälsa. De senaste åren har forskningen inom ovanstående ämne tagit stora steg framåt. Thomas ”Toto” Heiderup, VD på Lok&Motion,  kommer att berätta om de senaste rönen avseende hälsa, kost och motion för aktiva seniorer. Han kommer också att ge oss glimtar från sin fantastiskt framgångsrika karriär inom idrotten.  Efter föreläsningen vandrar vi över till restaurang Landbron för gemensam lunch. 

Bindande anmälan till Rodney Svensson. Kostnad 100 kronor. Betalning senast 30 januari. Begränsat antal.

 

4 april, tisdag 19.00 Konserthusteatern, Stenjätten i samarbete med Regionteatern, öden och äventyr i gamla gränstrakter. En upprorisk, levande och rolig föreställning om människor som bott och passerat de södra delarna av Sverige genom tiderna. En frejdig och roande föreställning om människor då och nu, och så har vi en stor sten. En stor obändig sten som är omöjlig att få bort.

Bindande anmälan till Rodney Svensson. Kostnad 150 kronor. Betalning senast 20 mars. Begränsat antal.

 

3 – 7 april resa till Warszawa Polen                                                           

MåndagVi samlas 19.00 vid Rådhuset för vidare upphämtning vid Netto i Vedeby och åker vidare till färjeterminalen på Verkö. Klockan 21.00 avgår Stena Lines färja till Gdynia och på färjan äter en gemensam buffé.

Tisdag: Frukost ombord innan vi kommer i hamn klockan 07.30 och därefter styr vi mot målet Warszawa där vi bor direkt intill gamla stan på Hotel Ibis Stare Miasto  3***. Efter incheckning gemensam middag på hotellet.                                                                 

Onsdag: Efter frukost gör vi en 3 timmars guidad rundtur med svensktalande guide, där vi får se och veta det mesta om denna storstad. Resten av dagen fri, gemensam middag på kvällen.                        

Torsdag: Efter frukost fria aktiviteter fram till avresan till Gdynia. Gemensam buffé.                                                                                                                                                         

Fredag: Ankomst till Karlskrona 07.45                                                                           

Pris  4.990 kronor, vilket inkluderar resa, del i dubbelhytt/-rum, guidad rundtur, 4 middagar och 4 frukostar. Drycker ingår ej.  Enkelrumstillägg  1.500 kronor.                                                             

Bindande anmälan till Sten-Göran Johansson. Betalning till Balderbuss bankgiro 529-7221, när bekräftelse erhållits, senast 30 januari. Begränsat antal.

 

20 april, torsdag besök på Arena Rosenholm där vi får en guidad visning av Arenachefen Mats Mattisson klockan 11.00. Efter rundvandringen äter vi lunch i Arenans Restaurang klockan 13.00 och därefter besöker vi Blekinge Museums föremålsmagasin på Rosenholm där föremål från forntid till nutid sparats. Vi samlas utanför Arenans huvudentré 10.45. Var och en tar sig själv ut till Arenan med bil eller buss nr 5 som går mellan Karlskrona Centrum och Rosenholm. Bindande anmälan till Annica Bergqvist. Kostnad 80 kronor. Betalning senast 1 april. Begränsat antal.

24-25 april Värmlandsresa.
Måndag
: Vi samlas 08:00 vid Rådhuset för vidare upphämtning vid Netto i Vedeby.
På vägen till Karlstad stannar vi för en efterlängtad bussfika. Vi kommer också att få lunch innan vi är framme i Karlstad.
Under eftermiddagen blir det besök på Lars Lerins museum, innan vi checkar in på Clariron Hotell Plaza.
På kvällen njuter vi av middag på hotellet.
Tisdag: Efter  frukost lämnar vi Karlstad och styr mot Vadstena kloster och slott. På vägen dit stannar vi för lunch. Efter besöket på Vadstena kloster och slott går färden hemåt och ett stopp med eftermiddagsfika är naturligtvis inplanerad.
I resan ingår: Del i dubbelrum, bussfika dag 1, lunch dag 1-2 , middag dag 1, eftermiddagsfika dag 2, entre Lars Lerins museum och guidning i Vadstena, drycker ingår ej.

Pris per  person i dubbelrum 2.250 kronor. Enkelrumstillägg 250 kronor.

Bindande anmälan till Kerstin Malmström.  Betalning för resan görs till Trossö Buss, bankgiro 5444-6406 senast den 24 mars. Begränsat antal.

3 maj, onsdag besök på Birgit Nilssonmuseet samt Märta Måås Fjätterström utställning. Avresa 07.00 från Rådhuset i Karlskrona via Netto i Vedeby till Båstad. Vi gör ett besök hos Vävaren i Båstad och därefter utställningen av Märta Måås Fjätterströms alster. På vägen till Båstad gör vi ett stopp för förmiddagsfika (bussfika). Efter besöken hos Vävaren och Märta Måås kör vi till Hovs Hallar och äter lunch. Efter lunch besöker vi Birgit Nilsson museet där får vi en guidad visning av hennes boningshus, och tittar på en utställning om Birgit Nilsson. Under tiden vi är där så passar vi på att dricka eftermiddagskaffe med kaka. Åter i Karlskrona ca 19.00. Kostnad 650 kronor som inkluderar bussresa, för- och eftermiddagsfika, lunch, entréer och guidning.  Bindande anmälan till Jan Karlsson. Betalning senast 20 april. Begränsat antal.

4 maj torsdag och 5 maj fredag, vandring i Steneryds lövängar med Sofie Willman, biolog på länsstyrelsen, som guide. Vi får en beskrivning av vad som är karaktäristiskt för lövängar och dess betydelse för kulturlandskapet. Förhoppningsvis finns det mycket vårblommor. Det går även att ta en promenad till Hästhallens hällristning.Vi tar med egen matsäck. Samling 10.00 på parkeringen vid naturreservatet Steneryd. Bindande anmälan till Gertrud Svensson. Ange önskad dag. Begränsat antal.

10 maj, onsdag – Besök på Marielund och Askunga Dovvilt Buss avgår 09.30 från Rådhuset via Netto till Marielunds Gård. Vi guidas runt på godset som har anor från 1600-talet. Eget fika intas vid lämplig tidpunkt. Färden går sedan vidare till gården Askunga Dovvilt. Vid framkomsten får vi lunch bestående av varmrökt hjortinnanlår med tillbehör. Gårdens ägare håller föredrag – från mjölkgård till hjortgård. Vandring runt hjorthägnet. Möjlighet att handla i gårdsbutiken. Vi avslutar med kaffe och kaka.  Kostnad 230 kronor för buss, guidning, middag och eftermiddagskaffe. Åter i Karlskrona ca 16.00. Bindande anmälan till Jan-Anders Cederfur. Betalning senast 20 april. Begränsat antal.  

23 maj tisdag, konstresa Wanås. Vi samlas 08.00 vid Rådhuset för vidare upphämtning i Vedeby (vid Netto). Innan vi kommer fram till Wanås stannar vi hos Humletorkan i Näsum där vi serveras kaffe och hembakat. När vi kommer fram till Wanås får vi en guidad tur i skulpturparken och vandrar sedan på egen hand runt i slottslängorna. Därefter intar vi lunch baserad på gårdens egna ekologiska produkter innan vi åker tillbaka till Karlskrona. Beräknad hemkomst ca 16.00.

Kostnad 495 kronor som inkluderar bussresa, entréer, fika, guidad visning samt lunch. Bindande anmälan till Gunilla Petrisson. Betalning senast 20 april. Begränsat antal.

 

1 juni, besök vid Kronanmuseet i Kalmar samt orkidévandring på Öland. Avresa 08.00 från Rådhuset i Karlskrona via Netto i Vedeby till Öland. På vägen till Öland kommer vi att göra ett stopp vid Kronanmuseet i Kalmar där vi får en guidad rundvandring. Efter Kronanmuseet kör vi och äter lunch på en trevlig restaurang. Därefter beger vi oss ut på en ca tre timmar lång guidad orkidévandring på Alvaret. Under tiden på Alvaret kommer vi att stanna på ett trevligt ställe för att dricka vårt medhavda eftermiddagskaffe. Efter guidningen kör vi tillbaka mot Karlskrona som vi kommer till ca 18.00. Kostnad 495 kronor som inkluderar bussresa, förmiddagsfika (bussfika), lunch, entréavgift samt guidning. Bindande anmälan till Jan Karlsson. Betalning senast 20 maj. Begränsat antal

15 juni torsdag, 18.30 Konserthusteatern Bröderna Patrik och Peter Jablonski med några av värdens främsta klassiska artister ger 4:e upplagan av Carlskrona Classic

Det är 30 år sedan bröderna, som är uppvuxna i Lyckeby, spelade i Stockholms Konserthus för första gången. Efter utbildning bl a på Royal College of Music i London har de sedan början av 1990-talet  konserterat tillsammans, öppnat festivaler och spelat in skivor. De har gett tusentals konserter i världens alla hörn och blivit tilldelade priser och utmärkelser nationellt och internationellt. Kostnad 200 kr (ord pris 300 kr).Bindande anmälan till Sten-Göran Johansson. Betalning senast 30 april. Begränsat antal.

Studiecirklar/friskvård

måndag  14.00. – 16.00. Mervetarcirkeln i konsthistoria fortsätter, med start v 5, måndag 30 jan.

Medborgarskolans lokaler Ö Köpmansgatan 2 B. Cirkelledare Harald Andersson tar emot anmälningar harald.karlskrona@gmail.com alt 0708-114727. I mån av plats hälsas nya deltagare välkomna.

måndag  13.30 – 15.30.  Den litterära studiecirkeln fortsätter, med start v 4, måndag 23 jan.

Medborgarskolans lokaler, Ö Köpmansgatan 2B. Eva Johansson tar emot anmälningar, evajohansson1949@gmail.com alt 072 742 9015. Nya deltagare hälsas välkomna.

onsdag 14.00 – 17.00.  Mervetarcirkel i musik med tema opera, med start v 4, onsdag 25 jan

Medborgarskolans lokaler, Ö Köpmansgatan2 B. Nya deltagare är välkomna. Kontakta Claire Camstedt claire@gamstedt.com alt 0455-249 49  för mera information. Begränsat antal

tisdag 10.00. Boule – spelet för alla fortsätter utomhus på Saltö Bouleplan varje tisdag från början av maj – augusti/september, beroende på vädret.  Oktober – april spelas inomhus på Rosenholm med avgift till Rosenholms Bouleförening. Mer information av Crister Nilsson,  0455-60 60 77

Simning 

Onsdag 9.00 – 10.00. Simningen i Badhuset fortsätter. Anmälan måste ske till  Ulla Malmberg,  

0455-805 23 alt c.ulla.malmberg@gmail.com.

Faktauppgifter

Förbundet Aktiva Seniorer Sverige – Information.

Förbundet bildades 1988 och har över 50 lokalföreningar i Sverige med ca  20.000 medlemmar.

Se Förbundets hemsida för mer information  www.aktivaseniorer.com

Olyckfallsförsäkring gäller vid FAS aktiviteter under förutsättning att medlemsavgiften är betald. 

Förbundet Aktiva seniorer är medlemsorganisation i Medborgarskolan.

Återbetalning av anmälningsavgifter sker i den mån föreningen eller  researrangören  inte drabbats av någon kostnad.

Vid samåkning rekommenderas att antalet personer i bilen delar på bilkostnaderna, 18,50 kr/mil.

Reservation för eventuella ändringar i programmet.

Idéer och förslag samt hjälp för genomförande av program tas tacksamt emot.

Välkommen till aktiviteterna och en trevlig vår önskar styrelsen

 

Sten-Göran Johansson        Kerstin Malmström                                                        Gunilla Petrisson

Ordförande                         Vice ordförande                                                             Sekreterare

0455-244 41                       073-4162539                                                                  070-3435345

stengoranj@gmail.com       kerstin.a.malmstrom@hotmail.se                                   petrissonG@gmail.com

Jan-Anders Cederfur                                Annica Bergqvist                                     Jan Karlsson

Kassör                                                      Webbredaktör                                          Ledamot

076-1145940                                            070-9508915                                            072-3942444

jan-anders.cederfur@telia.com                annica.bergqvist@telia.com                     jewkarlsson@gmail.com

Rodney Svensson                                     Gertrud Svensson

Ledamot                                                   Ledamot

070-8175413                                            070-5650095

rodney.svensson@hotmail.com               gs1921@hotmail.com