Våren 2015 - 20-årsjubileum

Föreningen Aktiva Seniorer i Karlskrona

hälsar alla välkomna, speciellt våra nya medlemmar.

”Att ha roligt är en allvarlig fråga”

 

M e d l e m s i n f o r m a t i o n

Medlemsavgiften för år 2015, som är 100 kronor per person (ej familj), skall inbetalas till plusgiro nr 35 83 85-3 före föreningsstämman, dvs senast 20 februari för att betalningen skall hinna registreras före stämman den 26 februari. Meddela/uppdatera din E-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. tfn 0733-38 59 84 /ej sms eller tfn-svarare/ för snabb info. FAS Karlskrona, som bildades den 24 oktober 1995, har nu ca 850 medlemmar. Hemsida karlskrona.aktivaseniorer.com

Tack för att ni läser igenom och följer nedanstående anvisningar
OBS! Styrelsens E-post och tfn nr finns på sista sidan
Plusgironummer till alla inbetalningar där ej annat angives: pg 35 83 85-3

På grund av allergier m m ber vi er vänligen att inte ta med husdjur till våra möten eller resor.

Anmälan måste göras till respektive program och kan ske tidigast kl 0900 torsdagen den 8 januari 2015 med E-post alt per tfn till resp programansvarig (OBS ej genom tfn-svarare). Tidigare anmälan noteras inte. Avvakta bekräftelse samtidigt med anmälan eller per mail före inbetalning. Anmälan är bindande och inbetalning måste göras före angivet datum till respektive program. Vid förhinder måste avanmälan göras även till de aktiviteter som är avgiftsfria.
Inga privata överlåtelser av platser får förekomma. Vid förhinder kontakta programansvarig.

K A L L E L S E

till Föreningsstämma i Föreningen Aktiva Seniorer i Karlskrona
torsdagen den 26 februari 2015
på Militärhemmet, Stortorget 1, Karlskrona

Program:

1330                Samling – Eftermiddagskaffe

1400                Stadgeenliga förhandlingar

    Eventuella motioner till föreningsstämman ska vara styrelsen tillhanda
    senast två veckor före stämman, dvs senast den 12 februari 2014

1445-1530       Program: Ingegerd Holm: ”En resa till Balticum”.

Bindande anmälan till Asta Andersson före 2015-02-10.

    VÄLKOMNA!
    Styrelsen

4 februari, onsdag och 11 februari, onsdag – Besök på Gjuteri- och Emaljmuseum

Visning av gjutjärnsföremål och spisar från tillverkningen vid Kallinge Jernverk och emaljprodukter från Kockums Emaljerverk i Ronneby.
Kl 0900 - Avfärd med buss från Stortorget via samåkningsparkeringen i Vedeby. Under dagen besöks gjuterimuseet samt fabriksboden för gjuteriprodukter. Efter fika med räksmörgås på Café Mandeltårtan i Brunnsparken besöker vi Massmanska kvarnen och Emaljmuseet. Vi beräknas vara tillbaka i Karlskrona ca kl 1530. Pris 250 kr/pers inkl bussresa och fika. Bindande anmälan till Mimmi Lundström med inbetalning före 20 januari. Begränsat antal.

26 februari, torsdag – Teater ”Var la’ jag mitt liv?”

Kl 1900 i Stadsbibliotekets Hörsal, Karlskrona. Manus: Katarina Mazetti. I rollen: Catherine Westling. Pris 160 kr/pers. Bindande anmälan till Kerstin Malmström med inbetalning före 9 februari. Biljetter hämtas i foajén/kassan i Hörsalen från 1830.

11 mars, onsdag och 17 mars, tisdag – Vinprovning på Restaurant Castello, Vattenborgen

Kl 1800 Vinprovning med buffé speciellt för FAS medlemmar på Castello. Vi provar fem viner, får information om vinerna samt äter en god buffé. Kostnad 350 kr/person betalas vid bordet (jämna pengar). Bindande anmälan till Asta Andersson före 2 mars. Begränsat antal.

21 mars, lördag – Besök på Brösarps Antikmässa.

0730 avfärd från Stortorget via samåkningsparkeringen i Vedeby till en av de stora antikmässorna i Sverige. Före lunch, som blir på Backakrogen i Brösarp (ingår i Gästgivaregården) hinner vi besöka och orientera oss bland utställarna. Efter lunch besöker vi mässan ytterligare några timmar innan vi åker hem och beräknas vara i Karlskrona ca 1800. Tag gärna med eget förmiddagsfika. Priset för denna resa inkl buss, entré och lunch är 400 kr/pers. Bindande anmälan till Roland Hansson samt inbetalning före 27 februari. Begränsat antal.

24 mars, tisdag – Teater ”Astrid – En saga om Sverige”

Kl 1900 på Konserthusteatern - Ett musikdramatiskt verk genom Astrid Lindgrens liv. Pris 160 kr/pers. Bindande anmälan till Kerstin Malmström med inbetalning före 9 mars. Biljetter hämtas i foajén/kassan på Konserthusteatern från 1830.

15 april, onsdag och 16 april, torsdag - Studiebesök vid Värmekraftverket Mältan i Bubbetorp

Kl 1000 Samling på Värmekraftverkets parkering i Bubbetorp.
”Den största miljösatsningen i Karlskronas historia” – så lyder rubriken i Affärsverkens informa-tionsbroschyr. Anläggningen förser en stor del av Karlskrona med värme och el. Efter ett inledande föredrag gör vi en gemensam vandring på området. Under introduktionen dricker vi kaffe med fralla. Bindande anmälan till Rodney Svensson före 30 mars. Begränsat antal.

18 april, lördag – Körsång ”Caroline af Ugglas – Kör för alla”

Kl 1900 i Sparresalen, Karlskrona, 250 kr/pers. Bindande anmälan till Sten-Göran Johansson med inbetalning före 30 mars. Biljetter hämtas i foajén/kassan i Sparresalen från 1830.

20-23 april, måndag-torsdag - Resa till Rostock, Wismar och Schwerin

Dag 1: kl 0700 avfärd från Stortorget via samåkningsplatsen i Vedeby till Rostock via Gedser Rostock. Besök i Mariakyrkan. Övernattning i Wismar. Middag
Dag 2: Rundtur i Wismar. General Wrangels grav. Tyghuset. Övernattning i Wismar. Middag.
Dag 3: Besök vid fronten för Slaget vid Gadebusch år 1712. Vidare till Schwerin, huvudstad i Mecklenburg-Vorpommern. Rundvandring. Domkyrkan. Övernattning i Schwerin. Middag.
Dag 4: Slottet i Schwerin. Hemfärd via Bordershop. Åter i Karlskrona ca 2200.
Pris 4 280 kr per person i dubbelrum. Enkelrumstillägg 640 kr. I priset ingår tre middagar med dryck, en lunch, tre-fyra inträden och svensktalande guide. Bindande anmälan till Lars Haller före 20 mars. Betalning sker mot faktura från Balders Buss AB. Begränsat antal.

22 april, onsdag och 21 maj, torsdag – Vårsupé med Sandgrenska Manskören på Frimurarlogen, ingång från Drottninggatan 32

Kl 1900 Vårsupé på Frimurarlogen till ett pris av 300 kr/pers vari ingår varmrätt med vin, dessert med vin samt kaffe. Underhållning i vårens tecken med Sandgrenska Manskören. Bindande anmälan till Asta Andersson samt inbetalning av avgiften före 1 april. Begränsat antal.

19 maj, tisdag och 20 maj onsdag – Vandring på Lyckåleden

Kl 1000 Samling på parkeringen vid Augerums kyrka. Vi gör en vandring tillsammans på den underbart vackra delsträckan av Lyckåleden som går mellan Augerum och Lyckeåborg.
Förhoppningsvis får vi njuta av såväl Lyckebyåns brus som häckande fåglar. Ola Palmgren, Blekinge Museum, följer med oss och har lovat berätta om bygdens spännande historia. Stigen kan vara lite ojämn på sina ställen så ta med rejäla skodon. Efter vandringen samlas vi på Konditori Favorit i Lyckeby för att njuta av välförtjänt fika tillsammans med läckert tilltugg. Kostnad 75 kronor. Bindande anmälan till Rodney Svensson med inbetalning av avgiften före 4 maj. Begränsat antal.

24 – 26 maj, söndag – tisdag. Kasjubien – Polens ”lilla Schweiz”.

Ca 6 mil sydväst från Gdynia ligger ett, för många svenskar okänt, fantastiskt naturskönt område med berg och dalar och många sjöar. Här bor en speciell etnisk grupp av människor med egen kultur och ett eget språk, snarlikt det polska.
Samling i färjeterminalen på Verkö senast kl 2030 på söndagskvällen för incheckning. Kvällen är fri för egna aktiviteter. Det finns olika möjligheter för de som önskar äta något.
Kl 0900 är vi framme i Gdynia och innan dess har vi ätit frukost ombord. Vi möts av buss med svensktalande guide som tar oss till Kartuzy, där vi besöker en klosterkyrka från 1300-talet. I källarvalvet dricker vi vårt förmiddagskaffe.
Resan fortsätter på små vägar till Szymbark, ett mycket spännande friluftsmuseum med många intressanta byggnader bl a en rekonstruktion av en partisanbas, ett ryskt fångläger, ett ovanligt kapell samt även ett upp och nervänt hus. Här äter vi lunch. Nästa mål är Wieżyca, den högsta punkten i norra Polen. På vägen tillbaka till färjan stannar vi till vid ett mycket stort köpcentrum där vi kan handla det bästa från Polen. 1930 avgår Stena Vision från Gdynia och vi samlas för att äta en riklig buffé inkl dryck. Vi är framme i Karlskrona 0730 och innan dess har vi ätit frukost.
Pris för resan är 900 kr per person och då ingår resa med hyttplats i insides dubbelhytt, busstur med guidning i Polen, förmiddagskaffe, lunch, två frukostar samt en buffé. Tillägg för utsides hytt är 50 kr per person. Enkelhytt insides kostar 250 kr extra. Bindande anmälan till Roland Hansson med inbetalning av resekostnaden före den 30 april. Begränsat antal.

FAS-Golf 26-27 maj 2015

FAS Enköping inbjuder till FAS-Golf den 26-27 maj 2015 med start på Enköpings GK den 26 maj och på Orresta GK den 27 maj. Mer info 2015. Tävlingsledare Christer Johansson, 0702-82 06 85.

H ö s t e n  2 0 1 5

31 augusti – 9 september 2015 - Resa till Balticum: Estland, Lettland och Litauen

Kl 0700 buss från Stortorget via samåkningsparkeringen i Vedeby till Stockholm där Silja Lines färja tar oss över Östersjön till Estland.
I Tallin möter en svensktalande guide upp och det blir en upplevelse att besöka Domberget med Alexander Nevskijkatedralen och Rådhusplatsen och att vandra i de smala gränderna med sitt rika folkliv och mängder av uteserveringar.
Ösel, ön som påminner om "svenskbyborna", är en av höjdpunkterna med den vackra borgen i staden Kuressaare. Vi checkar in på hotellet Grand Rose med sin SPA-anläggning, där vi kan njuta av olika bad.
I Riga, Lettland, vandrar vi runt i Gamla stan med Sverigeporten som de svenska soldaterna passerade när de skulle ut och förlusta sig. Centralmarknaden är ett måste när man är i Riga.
I Litauen stannar vi till vid Korskullen, som med sina tusentals kors minner om alla de som försvann i Sibirien under rysstiden.
Litauens "Jerusalem", Vilnius, den vackra staden med alla sina kyrkor, är en upplevelse och en promenad i Gamla stan passar vi på att göra innan vi njuter av en god lunch i det höga TV-tornet med den vackra utsikten.
Efter många härliga dagar och en färd genom ett höstfagert Polen intar vi en god måltid på färjan och är tillbaka i Karlskrona med många fina minnen i bagaget.
Vår reseledare, Ingegerd Holm, står gärna till förfogande för utförligare information på: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. (inget mellanslag utan ett _ i E-postadr), tfn 0455-48504 alt 0768-822803.
Kostnad 9 800 kr i dbl-rum, enkelrumstillägg 1 500 kr. Anmälningsavgift 500 kr.
Bindande anmälan till Sten-Göran Johansson samt efter bekräftelse om deltagande inbetalning av anmälningsavgift 500 kr/pers omgående till bankgiro 288-1811. Resterande avgift inbetalas mot faktura från Balders Buss AB. Begränsat antal.

20-årsjubileum - Den 17 oktober 2015 planeras 20-årsjubileum för Föreningen FAS Karlskrona.

S t u d i e c i r k l a r / f r i s k v å r d

12 januari, måndag – Mervetarcirkeln i konsthistoria fortsätter

Följande måndagar är inbokade: 12 o 26 jan, 23 feb, 9 o 23 mars samt 13 april kl 1400-1600 i Medborgarskolans lokaler, Ö Köpmansgatan 2 B . Cirkelledare Harald Anderson tar emot anmälningar Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. alt 0708-11 47 27. I mån av plats hälsas nya deltagare välkomna.

19 januari, måndag – Den litterära studiecirkeln fortsätter

Följande måndagar är inbokade: 19 jan, 2 o 16 feb, 2, 16 o 30 mars kl 1330-1530 i Medborgarskolans lokaler, Ö Köpmansgatan 2 B. I mån av plats hälsas nya deltagare välkomna. Lars Haller tar emot anmälningar, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. alt 0455-243 07.

Onsdagar – Mervetarcirkel i musik med tema opera fortsätter

under ledning av Claire Gamstedt och genomförs på onsdagar enligt särskild tidplan med början kl 1300 i Medborgarskolans lokaler, Ö Köpmansgatan 2 B. Nya deltagare välkomna
Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. alt 0455-249 49 för mer uppgifter. Begränsat antal.

Boule – Spelet för Alla fortsätter

FAS-Boule fortsätter utomhus på Saltö Bouleplan varje tisdag kl 1300 från början av maj-augusti/september beroende av vädret. Oktober-april spelas inomhus på Rosenholm med avgift till Rosenholms Bouleförening. Mer info av Crister Nilsson, tfn 0455-60 60 77.

Körsång FAS - Tyvärr omöjligt genomföra f n – vi söker fortfarande möjligheter och återkommer.

F a k t a u p p g i f t e r

Förbundet Aktiva Seniorer Sverige – Information
Förbunde
t, som bildades 1988, har över 50 lokalföreningar i Sverige med ca 19 000 medlemmar. Se Förbundets hemsida med programutbud och föreningslänkar   www.aktivaseniorer.com

Olycksfallsförsäkring gäller vid FAS-aktiviteter. Läs mer på hemsidan www.aktivaseniorer.com
OBS Försäkringen gäller endast om medlemsavgiften är inbetald. Därför betala medlemsavgiften före årsstämman, senast 20 februari.

Förbundet Aktiva Seniorer är medlemsorganisation i Medborgarskolan www.medborgarskolan.se

Återbetalning av anmälningsavgifter
Återbetalning sker i den mån researrangören återbetalar avgifterna. Vi uppmanar våra medlemmar att teckna eget avbeställningsskydd alternativt kontrollera vad som ingår i hemförsäkring eller andra försäk

Vid samåkning rekommenderas att antalet personer i bilen delar på bilkostnaderna, 18,50 kr/mil.
Reservation för eventuella ändringar i programmet.

Idéer och förslag liksom hjälp för genomförande av program mottages tacksamt av styrelsen.

Gott Nytt År 2015 och välkomna till vårens aktiviteter önskar

Styrelsen

Lars Haller
Ordförande
0455-243 07
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Sten-Göran Johansson
Vice ordförande
0455-244 41
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Asta Andersson
Sekreterare
0733-38 59 84
(ej sms eller tfn-svarare)
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Roland Hansson
Kassaförvaltare
0455-252 48
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mimmi Lundström
Ledamot
0455-473 24
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lennart Lordin
Ledamot
0455-241 39
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kerstin Malmström
Adjungerad ledamot
0734-16 25 39
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ingid Palmlöf
Ledamot
0455-159 02
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Rodney Svensson
Ledamot
0455-429 21
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.