Historisk Ö-tur med Ola Palmgren från Blekinge Museum

Första stoppet var Brofästet på Senoren. Där berättade Ola om järnåldersbyn som legat där en gång i tiden. Vi tittade också in i "Vikingabyn Vallshall". Andra stoppet var vid runstenen på Skällönäs som blivit flyttad flera gånger. Ola visade oss bilder på ett par brakteatrar och en jalt (svärdslut) som hittats i trakten.

Tredje stoppet var Tjurkö Skans som vi kunde titta in i. I Djupasund ligger 15 gamla fartyg sänkta som hinder för ovälkomna. Sen var det dags för lunch på Restaurang Storken på Tjurkö Camping. Vi passerade Tjurkö kyrka från 1878.

Så kom vi till Stenhuggeriet på Tjurkö. Det var till följd av koleraepidemin på 1860-talet som Wolf satte igång stenbrytningen. Det måste bli renare på gatorna för att stoppa smittspridningen. Många tyskar, danskar och italienare med kunskap om stenbrytning kom till Tjurkö som arbetskraft. Stenhuggningen var ekonomiskt lönsam jämfört med drängarbete så man hjälpte till efter bästa förmåga, ung som gammal, kvinnor som barn. Man kan fortfarande se spår efter den järnväg som en gång fanns för att transportera de tunga stenarna ner till hamnområdet. Planen nere i hamnen jämnades till för att det skulle vara lättare att bearbeta de stora stenbumlingarna. Stenbrytningen har gett stora sår i naturen men berättar också om en tid som varit. Man kan tänka sig vilket oväsen här måste ha varit när skottsalvorna avfyrades och alla yxor högg i sten. Många skadades så svårt att de dog.

Hjärtligt tack till Rodney för en mycket trevligt arrangerad resa och till Ola Palmgren som stod för all historisk information på ett pedagogiskt och bra sätt//Kerstin Gunström.

Foto: Kerstin Gunström och Rodney Svensson. Text Kerstin Gunström