Totalt 96 aktiva och vetgiriga seniorer besökte Marielunds gård  och Askunga Dovvílt den 10 och 11 maj. Antalet anmälningar var stort så därför dubblerades aktiviteten.

Marielund är ett gods som har sitt ursprung i 1600-talsbyn Äsketorp. I mitten av 1700-talet var det populärt bland marinens officerare att köpa gårdar runt Karlskrona. Ofta användes de endast under sommartid. En av dessa gårdar som då köptes blev ursprunget till Marielund. Från början en liten gård som under 1700- och 1800-talen successivt utvidgades. 1889 köptes gården av Sven Hellerström, anfader till nuvarande ägare. Vi togs emot hjärtligt av paret Lundblad som guidade oss och berättade om gårdens historia. Vi visades runt på gården bland olika ekonomibyggnader och skön natur. Vi besökte ett vagnsmuseum med bl a en droska och en landå från slutet av 1800-talet. Ännu i mitten av 1960-talet var det stor aktivitet på gården med många anställda.Vi guidades inne i den stora huvudbyggnaden som idag bebos av paret Lundblad. Den uppfördes ursprungligen i början av 1800-talet, men har byggts till ett flertal gånger. Ett mycket intressant och givande besök i gammal herrgårdsmiljö.

Därefter åkte vi med bussen till gården Askunga Dovvilt. En härlig lunch bestående av rökt hjortinnanlår med tillbehör serverades. Mycket gott. Paret Jill och Peter Widebrant höll föredrag om gårdens utveckling från början av 1900-talet fram till i dag. Hur man gick över från mjölkproduktion till dovvilt och utvecklingen av gårdsbutiken. Innan kaffe med bärkaka blev det tillfälle att handla i gårdsbutiken. Nästan alla bar en kasse kött mm. med sig hem. Vi besökte grisen Maria med 9 små kultingar, endast två veckor gamla.. Sist på programmet åkte vi med bussen längs en bit av viltstängslet för att få en skymt av dovhjortarna. På resan den 11 maj såg vi en hel hjortflock på nära håll. När vi närmade oss flydde den snabbt bort mot en skogsdunge. Även eftermiddagen blev mycket intressant och givande.

Text: Jan-Anders Cederfur

Foto Jan-Anders Cederfur, Roland Hansson, Kerstin Gunström