Hem

Hem

Aktiva Seniorer är en riksorganisation med föreningar över hela Sverige, och verkar ideellt för att främja medlemmarnas kulturella och sociala intressen och vill stimulera till fortsatt aktivitet.
Organisationen är partipolitiskt och religiöst obunden och bedriver inte heller någon pensionärsfacklig verksamhet.

Kebaben på Skäret på Konserthusteatern

Det utlovades en helkvällskomedi om snabbmat, drömmar och osande osämja, med Özz Nûjen som huvudaktör. Frågan är om det blev det. Åsikterna varierade….

Text och bild: Kerstin Gunström.

2023 02 15 Vem är jag?

Onsdagen 15 februari fick vi träffa två erfarna släktforskare från Karlskrona, Ami Kjellander och Katarina Möller. Vi fick veta hur man via släktforskningsregister som Arkiv digital (betaltjänst) kan hitta bl.a. personer, husförhörslängder, konfirmationsbok, värnpliktskort, bouppteckningar, domslut och mycket mera. Övriga register utan kostnad och som ger mycket information är bl.a. Riksarkivet, östra Blekinge landsbygdsförening, båtmansregister och uppgifter från hembygdsföreningar. Ett särskilt intresse har varit att hitta personer som utvandrat till USA. En noggrann pappersforskning är viktig och kan kompletteras med DNA-test via My heritage eller Ancestry. Och oj vad mycket vi kan få svar på här. Släktforskning har blivit oerhört populärt nu och mycket enklare tack vare alla dessa digitala tjänster. Så, vill man veta vilka anfäder man har så är det bara att börja söka. 
Klicka på bilden för att göra den större.

Text: Eva Johansson Foto: Kerstin Gunström

2023 02 06+07 Beatlesutställning på Albinsson & Sjöberg

6 och 7 februari samlades 62 förväntansfulla seniorer för att lyssna på när Olle Klein guidade oss igenom sin fantastiska Beatlesutställning hos Albinsson o Sjöberg.
Under lite drygt en timme fick vi höra Olle berätta och vi fick möjlighet att ställa frågor om denna fantastiska grupp…Yeah Yeah.
Efter utställningen gick vi ner en trappa till Porslinsmuseet och avnjöt en god fika med hembakat av Karin. Mums…
Vi fick också information om vad mer som är på gång i porslinsmuseet. Härlig eftermiddag!

Text: Karl-Erik Olsson Foto: 6/2 Karl-Erik Olsson och 7/2 Kerstin Gunström

2023 01+07 Spåren efter Strehlenert

När August Strehlenert avled var han blott 56 år gammal vida känd och hyllad. Han hade ritat en mängd klassiska byggnader som hade stor betydelse för Karlskrona, som saluhallen, gamla teatern och kallbadhuset som sedan revs. Men många hus finns kvar på Karlskronas paradgator. Han var arkitekten som ritade ett hundratal hus i Karlskrona men tyvärr blivit oförtjänt bortglömd. Journalisten Jens Olander har kartlagt hans enorma produktion och arkitektgärning i staden för drygt hundra år sedan.
Aktiva seniorer fick veta mer om Jens arbete med boken och lära sig mer om Strehlenert, denne gigant till arkitekt.

Text: Eva Johansson Foto: 1/2 Kerstin Gunström 7/2 Eva Johansson
Dokumentärteckning: Åke Franzén

2020 10 24 Minnesskrift FAS Karlskrona 25 år

Styrelsen hade planerat för ett rejält firande av 25-årsjubileet på Brinova Arena med uppåt 200 deltagare, men Corona pandemin satte stopp för det. Styrelsen hade sammanställt en minnesskrift med del av de senaste fem årens aktiviteter och den skickades ut till alla medlemmar tillsammans med höstprogrammet. Här kommer den i digital form.

Laddar in …